A Balaton mellett készül az első magyar kisüzemi hard seltzer

Az Egyesült Államokban hódító, új alkoholos italkategóriának, a hard seltzernek máris van magyar változata: egy balatoni kisüzemi sörfőzde meggyes ízben készítette el a különlegességet.

A hard seltzer italokkal a nagyközönség csak néhány hete ismerkedik Magyarországon, mióta a nemzetközi hátterű söripari óriások bemutatták a kategóriát a hazai piacon. Eközben viszont már javában folyt a munka Balatonvilágoson, a Hedon Sörfőzdében, ahol hónapok óta dolgoznak a „kisüzemi” hard seltzer megalkotásán.

A hard seltzer néhány év alatt letarolta az USA és Nagy-Britannia piacait. Az újdonság egy víztiszta, változatos ízesítésekben elérhető, 4-5 százalék alkoholtartalmú termék, amely glutén-, tartósítószer-, színezék- és cukormentes, illetve igen alacsony a kalóriatartalma. Ez utóbbi tulajdonságai teszik roppant népszerűvé az egészségtudatos fiatal felnőttek körében

A Hedon Hard Seltzer készítésekor a modern technológia találkozik az egyszerű és tiszta alapanyagokkal. A Balaton parti sörfőzdében, a termék fejlesztésekor előbb nagyon kis mennyiségben készítettek próbafőzeteket, majd amikor megvolt a biztos alaprecept, készült egy „nyers” változat, amit különböző gyümölcsökkel teszteltek. Egy több körös kiválasztási folyamat során aztán kijelölték a sour cherry ízesítésűt, amelyben az ízért egy, kifejezetten a hard seltzerekhez fejlesztett összetevő felel.

Az újdonság 5 százalék alkoholtartalmú – a termék kategóriájához méltón –, glutén-, színezék-, tartósítószer- és cukormentes és egy 0,33 literes, lecsavarható koronazárral ellátott palack mindössze 115 kalóriát tartalmaz. Ez csaknem a fele annak, mint amennyi ugyanilyen mennyiségű borban vagy sörben található.

A Hedon Hard Seltzer egyelőre a sörfőzdében érhető csak el, amely csatlakozott a Nyitott Főzdék Napja rendezvényhez, így június 5-én, szombaton nem csak a Hedon Hard Seltzert kóstolhatják majd meg a látogatók, hanem bejárhatják az egész sörfőzdét, megismerve a sörkészítés lépéseit. A sörfőzde melletti Főzdeparkban pedig strandröplabda bajnokság, sörkóstoló események este pedig szabadtéri vetítés várja a vendégeket.